May 23, 2011

Kenapa Org Selalu Argue Apa Yang Aku Buat?

Salam to readers,

Entry yg agak emo...bukan nak mengaibkan sesapa tapi sekadar nak berkogsi kenapa ada certain people yg suka pertikaikan apa yg aku buat.sume salah pada pandangan mata dia..dia je la yg betul,dia jer lah bagus,dia jer lah yg terbauik..pendek kata...dia lah ada segala-galanya..

Bawa anak checkup pon jd masalah pd diorg.tu anak aku,aku tau ape yg terbaik utk anak aku lah.

Q:eh kenapa date checkup dia berbeza sngat dgn date masa dia lahir?"
A: la..mana lah aku tau.masa daftar kat klinik pas bersalin hr tu dah nurse situ bagi date mcm tu..tkkan aku nak argue plak..

Q:ishh...kenapa pg klinik kerajaan..situ lama lah berjam2 nak kena tggu
A:masa ngandung lagi dah checkup kat situ.buku rekod anak pon dah ada siap2 kat klinik tu.tggu lama sikit takpe aku tau apa yg terbaik utk anak aku.

Q:kan dah ada panel utk checkup peknen & checkup anak sekali
A:yer..mmg lah ada panel klu nak pg tu leh free jer takyah bayor pon..tp klinik swasta tu harap nak duit jer check pon gitu2 jer lah.klu kerajaan ni dia check detail dar A smpai Z..tak semestinya klinik berbayor itu dah tahap terbaik dah...

Q:Bersalin kat kerajaan ke?tak best lah kakitgn dia tak bagus.layanan pon tah hape2.bersalin lah kat swasta..
A:helo...pasal aku bersalin pon ko nak amik tau ke?dah itu satu2 hosp yg terdekat dgn rumah aku.klu nak g jauh kot aku terberanak dlm keta sape nak tanggungjawab?lagipon company cover buat ape nak membazir..oh ya..laki ko kaya banyak duit leh bersalin mana2 private hosp yg ko nak kan..ataupon company yg laki ko keje tu leh cover utk isteri bersalin mmg sedap lah ko bersalin kat private.


Ekceli benda ni dah lama terpendam..nak diluah tak terluah...ramai sngat "org2 kaya" yg suka pertikaikan setiap kali aku buat sesuatu benda..ini baru sikit aku citer...

Persiapan Raya...Terlalu Awal Ke???

Salam to readers,

Persiapan raya..wah..tak menahan kan.padahal raya lambat lagi ape kes nak wat preparation awal2 cam gini..hehheh..

Yer..rasa mcm masih awal lagi tp pejam celik pejam celik dah tiba hari raya kan..so thn ni agak berbeza sama sekali spt thn2 sudah2.mana taknya berhari raya dgn sikecil princess mmg amat bermakna buat aku & suami.disebabkan thn pertama berhari raya bersama anak tersayang maka perbelanjaan hari raya pon makin bertambah jgak...

Hari tu dah pg shopping beli kain utk buat baju kurung Mya..This year we all decide nak pkai hijau.disebabkan aku punya kain wrna hijo maka suami pon hanya menurut perintah saje...heheh...nasib personal Tailor aku nak amik lagi baju yg aku tempah..tempahan dibuka until early Jun.klu ikutkan aku punya ada 5 psg tu sbb dulu ada beli kain pasang tp tak smpat hntar tempah sbb time tu dah tau ngandung..so peram dlm almari smpai lah skrg.

Mya punya ada 2 helai 1 kaler hijo & 1 lagi cotton polka dot shocking pink..Mya punya kurung biasa jer lah.baju aku mcm2 pesen request je nak leher cam gitu,tgn cam gini sume ditunaikan...hehehe.. kesemua jumlah tempahan 8 psg include baju mama sekali tak smpai RM400 pon.sbb aku regular customer so harga pon kena bagi terbaekkkk punya harga lah.dr dulu mmg stay dgn tailor ni jer lah,baju kurung,baju nikah sume tempah kat dia..mmg selesa..kain baju melayu hubby pon dah ada cuma lom hntar tempah jer lagi..

Itu bab baju kurung belum masuk baju jln utk Mya lagi..tak tau lah bila nak pg beli.anak sorang belanja lebih sikit takpe kot lgpon setahun sekali jer sambut raya...yer dak??baju gegerl beli yg murah2 / cikai2 pon takpe still nmpak cute.klu boy haduii kena beli yg branded lah baru nmpak smart kan.pastu nak kena beli pakej dgn kasut dia sekali..tgk kasut gegerl..alahai..gerammm!!!

Rasanya takde lah terlalu awal aku buat persiapan kan,ni dah nak masuk bulan 6.pastu bulan puasa payah dah nak shopping since dah anak ni.ape2 pon jgn buat keje last minute.bila bab baju dah sttle baru leh fokus pd benda lain plak kan..

So thn ni turn raya kat kpg aku dulu...eksaited lebih la kan dpt berkumpul dgn keluarga sndiri plus ada anak plak..dpt collect duit raya utk mya..yeayy!!!!

May 19, 2011

Mummy & Daughter

Salam to readers,

Hari tu masa godek2 folder lama dlm pndrive tetiba terjumpa pic aku masa kecik dok atas riba makcik aku..pastu baru aku perasan ada 1 gmbar Mya yg serupa dgn gmbar aku tu.Mya pon dok atas riba org yg sama jgak.

Tgk ada persamaan dlm kedua2 pic ni dari segi position & juga aksesori atas kepala.Yang bezanya Mya lebih bulat dari mummy dia...tapi masa ni aku dah besar sikit sbb dah ada tmbuh gigi..


So bila tgk pic ni lama2 senyum sorang2 layan perasaan...tak sngka gmbar ibu & anak ni lebih kurang sama jer..sweet momment...huhuhu...

May 11, 2011

Minnie Mouse Puppet Toys

Salam to readers,

Hari ni dapat parcel yeay...ekceli this items last week lagi aku dah order tp disebabkan ada masalah teknikal maka lambat lah aku receive nya.




Yer..tak lain tak bukan this parcel adalah for My Dearest,Mya...Minnie Mouse Puppet Toys.Mya suka tgk citer Mickey Mouse Club House kat PHDC Channel..pastu aku pakaikan dia hairclip ala2 Minnie Mouse gitu..heheh




Inilah Minnie Mouse Puppet Toys utk Princess ibu..buat teman tidur dia dlm baby court yer syg..oh ya Mya dah tak tido dgn ibu & abah lagi dah leh tido dlm baby court sndiri...ada tawan2 lagi dlm baby court tu.


Mya...Anak Manja Ibu & Abah

Salam to readers,



Mya lah segala-galanya bagi aku skrg ni.balik dari keje mesti cari Mya dulu..peluk,cium dia puas2..sngat bahagia rasanya bila dapat tatap wajah anak sndiri depan mata.alhamdulillah bersyukur sngat padaNYA kerana menganugerahkan aku seorang anak yg comel & bijak.mudah-mudahan Mya akan menjadi seorang anak yang baik,solehah & beriman...insyallah..amin...

Kdg2 manja dgn ibu bila abahnya takde..tp bila abah ada depan mata asek dgn abah jer lah.jerit2 main dgn abah dia.abahnya pulak mmg suka melayan anak...alahai...bahagia tgk kedua2nya..







Album Majlis Marhabban & Cukur Jambul Myazara

Salam to readers

Ekceli album ni dah lama siap tah camaner aku miss plak nak creat story ni.smlm kesahnya saje belek2 folder yg dlm lappy tetiba terjumpa plak folder yg bertulis "album" ni ha..daripada lupa terus baik aku cepat2 buat entry pasal ni kan.

Majlis berlangsung 12 Feb lepas spt biasa Photog of the day adalah Mr Parchie..dia dgn family aku dah close sesangat dah.pada hal baru 2 kali jer guna service dia.lagipon setakat kenal dlm FB jer pon terus jadi rapat semacam dgn anak bini dia sekali plak tu...sngat over peramah mcm dah kenal lama jer.Parchie sngat best walaupun agak expensive sikit tapi hasilnya berbaloi-baloi..

Hari tu dia suh dtg pick up album kat Studio dia di Damansara.so sini aku review lah album yg dah siap even hanya sticky album saje..extra gift dia bagi printed gambar + frame dan juga CD softcopy all of the pictures.

So thank u so much to Parchie & the geng (abg botak) yg sudi menerjah ke kpg kami utk sama2 memeriahkan majlis..khidmat kalian berdua sngat2 dihargai dari kami sekeluarga...mana tau esok lusa nak guna Parchie lagi ke nanti we all roger2 ek papachie!

We love Sweet&SourPhotoDesign!yeahhhhh!!!!





May 9, 2011

Myazara Turn 4 Months - 9 May 2011

Salam to readers,



Genap lah hari ni 4 bulan usia Nurqaisya Myazara,puteri kesayangan ibu & abah..wah mcm2 dah pe'el dia dapat since nak beralih bulan ni..start hari sabtu hr tu asek meragam jer bila ada yg tak kena..kejap elok kejap nangis..pastu bila nak tido mlm gelisa semacam jer..smlm lah penat skit nak melayan dia..pantang ada kurang sikit mula lah merengek minta dipujuk..nak dimarah bukan dia paham lagi pon..ibu abah layan kan jer lah..

Baru kejap tadi grandma dia call ckp Mya meragam sikit..taknak letak nak berdukung jer pastu bwk kehulu kehilir..asal letak dia merengek..tu lah ibu ckp kat grandma dia hari ni dia masuk 4 bulan..nak beralih bulan lah tu..

Ibu pon kdg2 tak paham dgn pe'el Mya ni..kejap tune dia mcm tu,kejap mcm ni...tp dah kata anak kan kena pndai2 main dgn emosi dia..selalu abah nya yg rajin melayan..Mya pon nmpak manja terlebih dgn abah dia..bila nak main2 cari abah bila nak susu/tido pandai lak cari ibu.

Banyak dah ibu tgk perkembangan Mya skrg ni antaranya:
-Mya dah start mkn 1 scoop nestum tp campur dlm susu tepung.bagi sehari sekali waktu pagi..
-Kdg2 dia tido sendiri hisap jari terus tertido..
-Festime dapat flu & a bit fever.
-Pandai tgk camera dah / pndai posing
-Suka membebel sorang2..
-Menjerit kuat2
-Bijak berkominkasi dgn org keliling
-Mula nak meniarap tp masih perlukan bantuan.
-Baring berguling2 smpai bantal pon entah kemana

Rasanya setakat ni jer lah ape yg ibu blh kongsikan kat sini..bnyak lagi nak citer tp cukup lah apa yg ada jer ni kan...hehehe..ibu rasa seronok sngat bila tgk perkembangan positif dr Mya.alhamdulillah.dah besar dah anak ibu ni...

Thanks god for give me the PRECIOUS Gift - MYAZARA